Ne vemo vedno, kje je VIN na našem avtomobilu. To je zato, ker to številko posamezne šasije marsikje pritrdijo proizvajalci vozil, do nekaterih pa je težko dostopati. Zaradi tega si moramo pogosto vzeti čas, da ga poiščemo. Zato si zapomnimo, da je v dobi široko dostopnega interneta vredno uporabiti preizkušena orodja, ki nam bodo omogočila učinkovito iskanje VIN kode.

Kje je VIN na običajnih lokacijah vozil?

VIN je posamezna identifikacijska številka vozila, ki je sestavljena iz niza 17 znakov. To kodo odtisnejo proizvajalci na vozilih, običajno pa jo najdete v motornem prostoru ali na voznikovi gredi. Vseeno pa je vse odvisno od znamke in modela vašega vozila. Če torej ne vemo, kje je VIN v avtu, lahko preverimo še nekaj standardnih mest, tj.

  • Sprednji del motornega bloka pod pokrovom motorja.
  • Sprednji del okvirja (stari avtomobili).
  • Armaturna plošča na voznikovi strani.
  • Vrata voznikovih stranskih vrat (znotraj).

Kot smo že omenili, je ponavadi najlažje najti številko VIN v spodnjem desnem kotu armaturne plošče. Nato bi ga lahko prebrali, če pogledamo vetrobransko steklo z voznikove strani.

 

VIN je lahko tudi na okvirju vrat na voznikovi strani ali na stebru vrat. Zato, da ugotovite, kje je VIN na tem mestu, odprite vrata na voznikovi strani in se oglejte po robovih, ker je tam običajno majhna nalepka. Nekateri proizvajalci vozil vključujejo tudi VIN na nasprotni strani voznikovih vrat, blizu mesta, kjer je nameščen varnostni pas.

Kolesa so nekoliko bolj dostopna mesta, kjer je tudi VIN. Če pa je ne moremo nikjer najti, je vredno ogleda tam. Če želite to narediti, pojdite na zadnji del avtomobila in si dobro oglejte kolesa na obeh straneh. Za takšna iskanja bo morda potrebna uporaba svetilke.

Če je na zadnjem delu prtljažnika rezervno kolo in nikjer drugje nismo mogli najti številke VIN, je morda tam.

Orodja za ugotavljanje, kje je VIN v vozilu

Kot lahko vidite, se lahko izkaže, da je VIN v vozilu, ki nas zanima, zelo dolgotrajen. Zato je vredno uporabiti preizkušena orodja za pomoč pri iskanju te posamezne kode. Včasih smo bili obsojeni na dolgo iskanje krajev, kjer je številka šasije postavljena v avtomobilu, danes pa je v dobi popolnega tehnološkega razvoja lažje uporabljati razpoložljive rešitve, na primer spletne strani. Vsebujejo ogromen katalog vozil, skupaj s podrobnimi informacijami o tem, kje je VIN na vozilu določene znamke. Eno izmed njih je naše spletno mesto numervin.com, ki ga je doslej uporabljalo na tisoče uporabnikov. Pomembno je, da lahko ob poznavanju številke VIN z enim klikom preverimo njeno pravilnost z uporabo spodnjega obrazca.

Avtomobilski dokumenti – kje je VIN?

 

Ne pozabite, da če nam avto ni na voljo ali nam ni treba preveriti VIN-a na trajnem elementu, obstaja tudi več dokumentov, ki vsebujejo številko šasije. Kot smo že omenili, je to posamezno kodo vozila mogoče najti v potrdilu o registraciji, zavarovalni polici, servisni knjižici ali kartici vozila.

Izjemno pomembno je tudi, da se na vseh dokumentih in na samem vozilu pojavi enaka številka. Zahvaljujoč temu bomo zaznali morebitne nepravilnosti in se izognili neprijetnim situacijam, na primer povezanim z nakupom avtomobila s slabo ceno.