6. april je dan, ko lahko avtomobilska navigacija v številnih vozilih povzroči veliko težav voznikom. Izkazalo se je, da so nekatere naprave prenehale delovati. Vemo, zakaj se je to zgodilo. Vse s ponastavitvijo številčenja tednov, ki poteka vsakih 19 let.

Sprememba števca šteje enkrat vsakih 19 let. Slednje je potekalo 6. aprila 2019. Takrat so nekateri avto navigatorji morda povzročili težave ali pa so preprosto prenehali delovati. To je tedenski tedenski ničelni dogodek (WNRO) v satelitskem sistemu GPS.

Ministrstvo za digitalizacijo, ki navaja podatke ameriškega mornariškega observatorija, je poročalo, da problem GPS navigacije ne bo veljal za GPS sprejemnike, izdelane po letu 2010. Starejši lahko prenehajo delovati in jih je treba ustrezno posodobiti.

Število tednov

Ponastavitev številčenja tednov lahko primerjate s ponastavitvijo števca, ko številka doseže 99 999. Nato se na pultu prikaže številka 0. Naprava GPS bo prikazala informacije o tako imenovanem številu. Nič tedna. Šteje se od 6. januarja 1980. V praksi to pomeni, da nam bo GPS povedal, da je leto 1980. Se vrnemo nazaj v čas?

Sprememba tedenskega števca poteka enkrat na vsakih 19 let. To je povezano s podatki, ki se zapisujejo, kjer je bilo uporabljeno 10-bitno število. To pomeni, da je števec tednov razpon številk od 0 do 1023.

Ministrstvo za digitalizacijo je tudi opozorilo, da ni jasno, kako natančno so se proizvajalci avtomobilov in GPS naprave spopadli s temi spremembami. Proizvajalci, kot so Garmin in TomTom, so svoje uporabnike posodabljali s posodobitvami. Vendar večina proizvajalcev avtomobilov opozarja, da spreminjanje številčenja tednov ne bo imelo negativnega vpliva na uporabo navigacije v avtomobilih.

Vir: auto-swiat.pl

 
Dešifrirajte številko VIN