Brezplačno dekodiranje VIN vam omogoča, da dobite veliko pomembnih informacij o vozilu, ki so lahko koristne pri nakupu avtomobila ali pri iskanju originalnih delov. Zato vas opozarjamo, kaj je številka VIN, katere informacije vsebuje in kako lahko hitro preverimo številko šasije.

Brezplačno dekodiranje VIN – prvi korak je poiskati številko v vozilu

Številka šasije je vrsta 17 številk in črk, ki jih v vozilo vstavi proizvajalec vozila. Ta edinstvena koda omogoča predvsem prepoznavanje avtomobila. Vendar je z vidika mnogih uporabnikov najpomembneje, da se številka VIN ne spreminja skozi celotno življenjsko dobo vozila in lahko o njej zagotovi veliko dragocenih podatkov. Tu lahko pride do brezplačnega dekodiranja VIN. Če želite to narediti, morate najprej poiskati to posamezno kodo vozila, saj lahko na prvi pogled zaznamo morebitne nepravilnosti, na primer s primerjavo žigosanega VIN s tistim, ki je zapisan v dokumentih. Kje torej najti VIN v avtu? Običajno ga najdemo na več mestih, na primer na armaturni plošči v bližini vetrobranskega stekla (na voznikovi strani) ali plošči, nameščeni na voznikovih vratih. Številka šasije je zapisana tudi v potrdilu o registraciji, kartici vozila, servisni knjigi ali zavarovalni polici.

Katere podatke dobimo z brezplačnim dekodiranjem VIN?

Številka šasije zaradi svoje edinstvenosti omogoča pridobitev veliko informacij o vozilu, kot so vrsta zračne blazine, država izvora, prostornina motorja in oprema. Če želimo sami preveriti VIN, se moramo spomniti tudi nekaj vprašanj, kot so:

  • Prvi znak VIN označuje regijo, iz katere prihaja vozilo.
  • Drugi in tretji znak označujeta proizvajalca avtomobilov, kot sta Ford ali Honda.
  • Od četrtega do osmega znaka je označena znamka vozila ter velikost in tip motorja.
  • Deveti znak VIN je kontrolni znak, ki označuje, da je VIN veljaven.
  • Deseti znak označuje modelno leto avtomobila.
  • Enajsti znak pomeni montažni obrat.

Zadnji niz VIN označuje edinstveno serijsko številko avtomobila, ki lahko pomaga preprečiti goljufije VIN.
Vendar je samopreverjanje številke šasije lahko težavno, zato je vredno uporabiti preizkušena orodja, ki omogočajo brezplačno dekodiranje VIN. To lahko na primer hitro storite s spodnjim obrazcem.

Dekodiranje VIN za brezplačno in popolno poročilo o zgodovini vozil

Kot smo že omenili, je lahko primerjanje vsakega znaka v kodi VIN s tabelo za dekodiranje dolgotrajno in težko. Zato je za hitro in zanesljivo pridobitev specifikacij za določeno vozilo vredno brezplačno uporabiti dekodiranje VIN. Takšno preverjanje VIN bo med drugim omogočilo preverjanje, kaj je proizvajalec vgradil v avto.

Če pa želimo vedeti podrobne informacije o servisnih popravilih ali nesrečah, pa tudi preveriti zbirke podatkov o ukradenih vozilih, lahko z VIN izdelamo celotno poročilo o zgodovini vozil. Ta dokument je podrobnejši, zato dobimo resnično obsežno znanje o preteklosti avtomobila.

Takšno poznavanje zgodovine vozila in njegovih natančnih parametrov je še posebej pomembno za potencialne kupce avtomobilov. VIN lahko uporabijo za ustvarjanje poročila o zgodovini vozil prek našega spletnega mesta numervin.com, če želijo izvedeti več o zgodovini servisiranja in popravil avtomobila ter odkriti morebitne tehnične težave, ki vplivajo na varnost vožnje.